HELSE/FRUKTBARHET/DYREVELFERD

Henryetta – endelig ei gjennomsiktig ku

Med den kunstige kua Henryetta kan bruken av levende kyr i inseminasjonsopplæringen begrenses.

Jorid Lybæk

Veterinær i Geno

Slik ser det ut på innsiden av Henryetta.

Foto: Anne Hege Hunskaar Tajet.

Inseminering på ku er et håndverk som krever god opplæring og mengdetrening for å mestre. Geno arrangerer insemineringskurs på slakterier i Norge. Der får deltakerne trene på å inseminere slakteorganer, altså livmorer. Dette gjøres før øvelse på levende dyr for å begrense belastningen på de dyra vi får lov å trene på.

Naturtro reporduksjonsorganer

Julie Nedrebø som er veterinær i Geno demonstrerer Henryetta, mens Jorid Lybæk som også er veterinær i Geno følger spent med.

Foto: Anne Hege Hunskaar Tajet.

Her tas alle metoder i bruk for å lære inseminasjon! Organtrening, Henryetta og montering av inseminator i skjønn forening hos ivrige deltakere. Vi tror trening på den kunstige kua vil gjøre det litt enklere å mestre teknikken og dermed gi mindre belastning på de levende dyra og enda bedre dyrevelferd.

Nå har vi tatt i bruk et nytt hjelpemiddel på disse inseminasjonskursene; nemlig ei kunstig ku som heter Henryetta. Kroppen hennes består bare av en bakdel, men den er til gjengjeld godt utstyrt med indre organer. Henryetta er anatomisk utformet med både en tarm og naturtro ytre og indre reproduksjonorganer i silikon.

Strømtilkobling sørger for at vi kan stille inn en realistisk kroppstemperatur inni kroppen til kua. Ved inseminering på ei ekte ku kan vi få en utfordring hvis det kommer luft inn i endetarmen. På Henryetta kan vi simulere dette ved hjelp av ei pumpe som blåser opp den kunstige tarmen med luft slik at treningen blir mer realistisk.

Trene på passering av livmorhalsen

Når man skal lære seg å inseminere storfe, er som regel den største utfordringen å finne livmorhalsen og passere denne med inseminatoren. Henryetta gir en god mulighet til å trene på nettopp denne ferdigheten, I tillegg kan vi velge mellom to ulike livmorhalser som monteres, og disse har ulik vanskelighetsgrad.

Instruktør kan demonstrere teknikken

Den største fordelen med denne nye «kurs-kua», er at hun har vindu på begge sider av buken, midt oppe på ryggen, samt i fronten av den halve kroppen. Slik kan instruktør demonstrere ulike grep og teknikker for å fiksere organene, samt at deltakerne kan vise hvordan de bruker hånda si inne i kua. Vi som lærer bort teknikken har mange ganger stått ved kua og ønska oss et vindu der vi hadde sett hvordan deltakerne jobber. Det er veldig nyttig å kunne se hvordan teknikken utføres for å kunne gi gode råd.

Nyttig for deltakerne

Geno har foreløpig bare ei Henryetta, og denne er nå plassert på Nortura Rudshøgda. Der ble hun for første gang tatt i bruk på kurs i høst. Tilbakemelding fra deltakerne er at det mest nyttige var at de da kunne se i praksis hvordan instruktør brukte hånd og fingre for å få riktig grep på organene.

Funfact

Henryetta er oppkalt etter en av dem som var med på å utvikle henne. En viss Henry - en inseminør fra New Zealand.